keskiviikko 21. elokuuta 2013

Surrealismia Turussa ja Helsingissä

Surrealismi on kovasti pinnalla Suomen taidemuseoissa. Turun taidemuseossa on ruotsalaisen Max Walter Svanbergin näyttely ja Suomen valokuvataiteen museossa esillä on "trikkikuvauksella" toteutettuja postikortteja 1900-luvun alusta otsikolla Surrealismia ja silmänlumetta. Mukana on mm. saksalaisia ja ranskalaisia valokuvia.

Turun taidemuseon sivuilta sitaatti:
"Ruotsin kuvataiteen oudon linnun Max Walter Svanbergin kiehtovaan maailmaan on voinut tutustua Turun taidemuseossa kesän ajan. Lauantaina 31.8. klo 14 professori John Richardson johdattaa yleisönsä surrealismin saloihin Svanbergin teosten äärellä. Richardson on musiikkitieteen professori Turun yliopistossa ja IIPC:n (International Institute of Popular Culture) johtaja, jonka erityiskiinnostuksen kohteena on surrealismi. Richardson esittelee opastuksellaan surrealismin taustoja ja teemoja Svanbergin teosten kautta mutta kertoo myös surrealistisen kuvataiteen suhteesta kirjallisuuteen, elokuvaan ja musiikkiin sekä pohtii, miksi surrealismi ja neosurrealismi ovat edelleen relevantteja ja suosittuja taiteen suuntauksia. Opastus kestää noin tunnin ja sille voi osallistua museon pääsylipulla."

Lue lisää: http://www.turuntaidemuseo.fi/?cat=3&aid=183

Suomen valokuvataiteen museon sivuilta sitaatti:
"Mikä vanhoissa korteissa vetosi taiteen uudistajiin? Yksi vastaus piilee nokkelassa ”fotoshoppailussa” eli montaasitekniikassa, jonka valokuvataide valjasti postikorttituotannon innovaatiokanavaksi. 1900-luvun alussa kaikki oli mahdollista, koska kaikki tehtiin käsin: kulisseja rakentamalla, leikkaa ja liimaa -tekniikalla, kuvia käsin värittämällä, piirrosta ja valokuvaa ennakkoluulottomasti yhdistellen. Näyttelyssä on esillä viitisen sataa teosta.
Surrealismia ja silmänlumetta on kansainvälisesti laajin katsaus 1900-luvun alkuvuosien moni-ilmeiseen valokuvatuotantoon."

Lue lisää: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/nyt/event/70/207---surrealismia-ja-silmaenlumetta

Nautinnollista näyttelysyksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti