torstai 28. helmikuuta 2013

Beryl Markhamin lentäjän KeniaBeryl Markham (1902-1986) tunnetaan ensisijaisesti siitä, että hän lensi ensimmäisenä naisena yksinlennon Atlantin yli Britanniasta Yhdysvaltoihin eli idästä länteen vuonna 1936. Tähän suuntaan kuluu enemmän aikaa ja polttoainetta kuin toisinpäin. Markham kirjoitti muistelmateoksen West With The Night vuonna 1942 ja sai siitä saman tien kehuja itseltään Ernest Hemingwaylta. Hemingway kirjoitti kirjeessä ystävälleen Maxwell Perkinsille: ”-- it is a really bloody wonderful book.” Keniasta, safareista ja lentämisestä kertova kirja onkin erinomaisesti kirjoitettu ja sen assosiaatioon perustuva rakenne toimii hienosti. Liisa Paakkasen suomennos, jonka Otava julkaisi vuonna 1988, on nimeltään Yön yli länteen.

West With The Night alkaa muistolla yöllisestä lentomatkasta Keniassa vuonna 1935. Markham kertoo olleensa ainoa naislentäjä Keniassa tuohon aikaan, eikä kilpailua ollut muutenkaan paljon. Hänen asiakkaansa olivat ketä milloinkin: lääkkeitä lennätettiin sairaalasta toiseen, metsästäjät tarvitsivat safarilleen varusteita ja postia tai matkustajia kuljetettiin paikasta toiseen. Markham kirjoittaa:

”I have lifted my plane from the Nairobi airport for perhaps a thousand flights and have never felt her wheels glide from the earth into the air without knowing the uncertainty and the exhilaration of firstborn adventure.” (WWN, 9.)

Suuri osa muistelmista käsittelee Markhamin lapsuutta 1910-luvun Keniassa, minne hänen brittiläinen isänsä muutti perheensä kanssa tyttären ollessa 4-vuotias. Berylin äiti palasi Englantiin hyvin nopeasti, mutta tytär jäi isän kanssa maatilalle Keniaan. Beryl kasvoi paljasjalkaisena villikkona metsästäen villisikoja paikallisten Nandi-heimoon kuuluvien poikien ja miesten kanssa. Tarinat ovat toinen toistaan hurjempia. Pikku-Beryl joutui leijonan raatelemaksi isänsä maatilalla. Hän oppi kuitenkin lapsuudessaan rakastamaan kenialaista luontoa ja ihmisiä.

Markham oppi isältään hevostenhoitoa ja alkoi aikuisena kasvattaa kilpahevosia. Tämä ura jäi kuitenkin taakse, kun hän tapasi Tom Blackin, joka opetti hänet lentämään. Lentämisestä tuli hänen todellinen kutsumuksensa ja innostuksensa kohde.

Markhamin muistelmat kietoutuvat kiinnostavasti yhteen tanskalaisen Karen Blixenin romaanin Minun Afrikkani (Out of Africa, 1937) kanssa. Naiset tutustuivat Keniassa asuessaan ja Markham tunsi hyvin myös Blixenin miehen, ruotsalaisen paroni von Blixenin, joka Markhamin muistelmissa esiintyy pääasiassa lempinimellä Blix. Markhamilla oli lyhyt suhde Denys Finch Hattonin kanssa, joka oli myös Karen Blixenin rakastettu. Molemmat miehet olivat innostuneita lentämisestä, erityisesti Finch Hatton. Hänen tuhoisasti päättyneestä viimeisestä lennostaan Markham kirjoittaa oman versionsa kirjassaan. Wikipedian mukaan Markham oli tunnettu lukuisista miessuhteistaan ja hän oli naimisissa kolme kertaa, mutta muistelmissaan hän ei paljasta mitään yksityistä näistä suhteista.

Paroni von Blixen on merkittävässä osassa West With the Nightissa, sillä hänen kanssaan Markham alkaa etsiä elefanttilaumoja lentäen. Blix oli intohimoinen metsästäjä ja toi Keniaan paljon ulkomaalaisia metsästäjiä, joiden kanssa hän ampui muun muassa elefantteja ja leijonia. Nykyään tällainen urheilumetsästys tuntuu kauhealta tuhlaukselta, mutta vielä 1930-luvulla se oli sallittua huvittelua. Ehkä tunnetuin Kenian metsästyssafareita kuvaava teos on Ernest Hemingwayn Afrikan vihreät kunnaat (Green Hills of Africa, 1935), missä Hemingway näyttäytyy itse suurena valkoisena metsästäjänä. Metsästyksen jännitys ja vaaran tuoma hurmio välittyvät Markhamin muistelmista hienosti.

West With the Night -teoksen lopussa on lyhyt kertomus siitä, miten Markham koki kuuluisimman lentonsa Iso-Britanniasta Yhdysvaltoihin vuonna 1936. Atlantin ylityksen suurin vaikeus oli riittävä polttoaineen määrä. Kuulosti todella hurjalta, miten Markham istui ohjaamossa lisätankkien keskellä. Viime hetkellä polttoaineputki jäätyi ja Markham joutui tekemään pakkolaskun pellolle Kanadassa. Tavoitteena oli New York, mutta ennätys syntyi, kunhan lento päättyi Atlantin toiselle puolen. Pahoin loukkaantuneesta Markhamista tuli juhlittu lentäjäsankari.

Wikipedia kertoo, että Markham eli joitain vuosia Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, kunnes muutti takaisin Keniaan vuonna 1952 ja palasi hevostenkasvattajan rooliinsa. Vuonna 1982 West With the Night, joka oli aikaa sitten unohdettu teos, koki uuden tulemisen uuden painoksen myötä, josta tuli best seller. Markham koki toisen kerran kuuluisuuden näiden muistelmiensa ansiosta juuri ennen kuolemaansa vuonna 1986.

West With the Night kuvaa lumoavasti afrikkalaista luontoa, safareita ja toisaalta lentämisen kokemusta. Toinen 1930-luvun kirjailija, jonka runolliset romaanit lentämisestä ovat edelleen suosittuja, on ranskalainen Antoine de Saint-Exupéry. Sekä hän että Markham tavoittavat lentämisen pioneerien innostuksen työhönsä, joka oli tuolloin vielä hyvin vaarallista ja epävakaata. Yölennot erityisesti vaativat lentäjältä kokemuksen tuomaa varmuutta. Beryl Markham jää muistelmien lukijalle mieleen erikoisena, rohkeana ja mielenkiintoisena naisena, joka osasi kertoa seikkailuistaan valloittavalla tavalla.

”Harmony comes gradually to a pilot and his plane. The wing does not want so much to fly true as to tug at the hands that guide it; the ship would rather hunt the wind than lay her nose to the horizon far ahead. She has a derelict quality in her character; she toys with freedom and hints at liberation, but yields her own desires gently.” (WWN, 248.)

Lue lisää:
Beryl Markham: Yön yli länteen. West With the Night, 1942.
Karen Blixen: Minun Afrikkani. Out of Africa, 1937.
Ernest Hemingway: Afrikan vihreät kunnaat. Green Hills of Africa, 1935.
Antoine de Saint-Exupéry : Yölento, Siipien sankarit ja Lento Arrasiin. Vol de nuit, 1931. Terre des Hommes, 1939. Pilote de guerre, 1942.
http://en.wikipedia.org/wiki/Beryl_Markham
The Aviator -elokuvasta tähän blogiin kirjoittamani teksti:
http://elossa1930.blogspot.com/2012/10/the-aviator-1930-luvun-hollywood-ja.html

1 kommentti:

  1. Lue myös toisesta 20- ja 30-lukujen lentäjänaisesta, Amelia Earhartista, joka katosi lentomatkalla vuonna 1937:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Amelia_Earhart

    VastaaPoista