maanantai 27. helmikuuta 2012

Silkki- ja nylonsukkien historiaa

Silkistä ja raionista valmistetut sukat, Britannia 1934.

Sotien välisellä ajalla saumattomat muotoon ommellut sukat tulivat käyttöön, mutta huonosti istuvat sukat pussittivat nilkkojen kohdalta. Sukkamarkkinoilla kilpailtiin hienojen pakkausten ja mainosten avulla. Nailonia alettiin käyttää sukissa 1940, ja se oli huokea vaihtoehto silkille. Nylon oli ensimmäinen keinokuitu, joka muutti sukkamarkkinat kokonaan. Nimi tulee sanoista New York ja London, koska materiaalin tutkijat tulivat näistä kahdesta kaupungista. Nylon oli läpinäkyvää, ja teki sääristä pehmeät ja kiiltävät. Nylonia mainostettiin myös kestäväksi, mutta kyllähän me tiedämme, kuinka helposti nylonsukkiin tulee reikiä. Tätä ongelmaa ei ole vieläkään pystytty ratkaisemaan, vaikka kuussakin on käyty.

Kuva- ja tietolähde: http://www.powerhousemuseum.com/collection/database/?irn=320131&search=socks+1930s&images=&c=&s=

Lue lisää täältä:
http://glamourdaze.blogspot.com/2009/09/1930s-fashion-invention-of-nylon.html

Löysin vielä Suomessa ollessani kirjastosta kiinnostavan kirjan Socks & Stockings, joka kertoo naisten sukkien historiasta seuraavaa:

1920-luvulla silkkisukat olivat muodissa ja jo tuhansien naisten ulottuvilla, sillä naiset kävivät töissä enemmän kuin ennen. Silkkisukat kertoivat emansipaatiosta ja vauraudesta. Niiden hohto veti huomion sääriin, jotka paljastuivat lyhyiden hameiden myötä. Myös keinosilkkisukat (raion) yleistyivät 20-luvulla. Chanel yhdisti pikkumustaan ihonväriset sukat. (s. 70)

1930-luvulla sukissa käytettiin Lastex-materiaalia. 1935 alkaen käytettiin yleisesti polvisukkia, koska hameen helmat pitenivät, joten sukan reuna peittyi. Myös sukkanauhavyö ja pitkät sukat olivat tavallisia. Muotia olivat nyt mattapintaiset sukat, ja tyypillisiä värejä olivat beige, harmaa, ruskea sekä sinisen ja punaisen sävyt. Raion ja nylon olivat käytössä. Nylon keksittiin 1938 ja se levisi Yhdysvalloista muualle maailmaan sukkien materiaaliksi. (s.74)

Jeremy Farrell: Socks & Stockings. B. T. Batsford Ltd. London 1992.


Kuvassa ensimmäisiä nailoneja vedetään jalkaan DuPontin tehtaalla.

” The first nylon stockings were trialled by DuPont’s female employees in 1939, and the company realised it had a massive hit on its hands. Following a nationwide ad campaign, the stockings were launched in stores across the US on 15 May 1940 – known as N-Day – and were an overnight sensation. On the first day alone, huge queues formed and 780,000 pairs were sold – but the outbreak of war meant that nylon manufacture was diverted into the production of parachutes, ropes and machine parts. When nylon stockings became available once again it was in limited numbers only – causing women to riot when stores sold out.”

Kuva- ja tekstilähde: http://www.mytights.com/us/lycra-history/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti