maanantai 27. helmikuuta 2012

Jean Rhysin yksinäinen nainen huvittelee 1939


Kuvalähde: http://www.amazon.co.uk/Jean-Rhys/e/B000AQ77GE

Jean Rhys syntyi Dominicalla ja eli suuren osan elämäänsä Pariisissa ja Lontoossa. Hänet mielletään brittikrijailijaksi. Rhysin 30-luvun romaaneissa on kaikissa hyvin samanlainen päähenkilö, yksinäinen nuori tai nuorehko nainen, joka on menettänyt rakastettunsa, ja joka on oman onnensa nojassa Pariisin tai Lontoon kaduilla tai halvoissa hotellihuoneissa. Alkoholia kuluu ja miehet vaihtuvat. Rhysin naiset tuntuvat hyvin moderneilta ja heihin on helppo samastua.

Tässä ote romaanista Good Morning, Midnight (1939), joka on suomennettu Huomenta, keskiyö. Sen päähenkilö on yksin Pariisissa, tällä kertaa hetkellisesti rahoissaan:

"When I go out into the Place de l'Odéon I am feeling happy, what with my new hair and my new hat and the good meal and the wine and the fine and the coffee and the smell of night in Paris. I'm not going to any beastly little bar tonight. No, tonight I'm going somewhere where there's music; somewhere where there is dancing. But where? By myself, where can I go? I'll have one more drink first and then think it out.
Not the Dôme. I'll avoid the damned Dôme. And, of course, it's Dôme I go to."

Jean Rhys: Good Morning, Midnight. Penguin Books 2000.(p.60)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti